Dan šokantnih vijesti u Hrvatskoj. Ubijena socijalna radnica u Đakovu, na radnom mjestu ustrijelio ju je korisnik Centra za socijalnu skrb. Ranjeni pravnik Centra bori se za život. U Rijeci preminula četverogodišnja djevojčica koju je otac prije nekoliko dana ostavio u zatvorenom vozilu. U Zagrebu majka i dadilja dvogodišnjeg dječaka zadržane u policiji zbog sumnje na zlostavljanje djeteta. Jesu li se tragedije mogle spriječiti? Tko je zakazao? Sustav, društvo ili svi?

– Uhićen napadač iz Đakova, skrivao se u staji
– Liječnici o preminuloj djevojčici ostavljenoj u automobilu: Oštećenja bila preteška
– Pritvorene majka i dadilja zlostavljanog dječaka

U emisiji Otvoreno urednice Zrinke Grancarić gostovali su:

Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku
Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika
Lana Petö Kujundžić, sutkinja za mladež zagrebačkoga Županijskog suda
Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba
Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu

Socijalni radnici često su suočeni s prijetnjama, no je li trebalo do ovoga u Đakovu doći?

– Socijalni radnici su onoliko uspješni koliko imaju podršku drugih sastavnica u društvu, a tu ću uključiti i medije. Bilo je puno onih koji su morali puno ranije djelovati da ne dođe do ovoga. Ovaj počinitelj stravičnog zločina je bolesna osoba, međutim imamo dojam da je osoba koja mu je najviše pomagala, a koja je ubijena, ona mu je zapravo bila svakodnevni i terapeut i savjetodavac. One strahove koje je imao po noći, ona ga je svaki puta uspjela umiriti. Ovoga puta nije. Je li samo sustav socijalne skrbi mogao riješiti ovako složenu problematiku. Voljela bi kada imamo ove teme, voljela bi da to malo proširimo. Imamo i predškolstvo, pedijatriju, imamo liječnike primarne zaštite, imate psihijatre, ističe ministrica Nada Murganić.

– Mi godinama pričamo jedno te iste teme. Jako se loše surađuje. Niti jedna obitelj ne može biti zaštićena ako se ne poveže sustav. Također, društvena je klima takva da se ne poštuje struka. Političke elite ne poštuju struku. Stručnjaci koji zaista rade budu prozivani, a oni koji kažu da neće raditi sa sustavom, a oni zbog ravnodušnosti ne budu prozivani, ističe Gordan Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.

HRTi – gledajte više na hrti.hrt.hr
Hrvatska radiotelevizija www.hrt.hr
FB: @HRTnovimediji