Europska unija je i dalje bez novog vodstva. Izvanredni summit čelnika država članica je prekinut. Glasnogovornik Donalda Tuska, predsjednika Europskog vijeća, izvijestio je da su pregovori o čelnim ljudima europskih institucija odgođeni do utorka u 11 sati.

– Pregovori u Bruxellesu odgođeni su za utorak
– Plenković o prekidu pregovora i šest godina članstva u EU-u
– Nastavljeni razgovori o čelnim pozicijama

Dubravka Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu (HDZ), kazala je da se danas na sastanku Europske pučke stranke raspravljalo tri sata.

– U Europskom vijeću nema zajedničkog stava ni oko Manfreda Webera niti oko Fransa Timmermansa. To je razlog zašto se sutra nastavljaju razgovori, a nisam sigurna niti da će se sutra završiti. Svim našim biračima smo govorili da je Weber naš kandidat za predsjednika Europske komisije, kazala je Šuica i istaknula da se “spitzenkandidatom” želi što više demokratizirati proces izbora.

– Ovako kako stvari sada stoje izbori se ne bi trebali ni održavati. Bili bi dovoljni dogovori unutar Europskog vijeća. To znači da bi samo nacionalni izbori bili važni. Tako bi se onda sistemom dogovora došlo do predsjednika Europske komisije, odnosno funkcije o kojima se sada razgovara, kaže Šuica.

Picula: Na Timmermansa pozitivno reagira i dio Europske pučke stranke

Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu (SDP), rekao je da je EU ušla u kampanju za Europsku komisiju i Europski parlament podjeljenija nego što je ikada bila.

– Te su se podjele osjetile u posljednjih nekoliko godina, kada je došlo do razvrgavanja velike koalicije. Podjele su došle do svoje punine nakon europskih izbora, istaknuo je Picula.

– Europski pučani i europski socijaldemokrati su se nakon ovih europskih izbora suočili s padom popularnosti. Zajedno su izgubili oko 70-ak mjesta u Europskom parlamentu, ali su narasli Liberali, Zeleni te druge grupacije koje popularno zovemo populistima. U ovome procesu bi svatko želio na neki način dobiti jednu vrstu priznanja za te rezultate, tvrdi Picula i dodaje da to neće biti lako. Ne smatra da će se situacija s izborom čelnika u EU riješiti tako skoro te da bi tu možda mogla biti riječ i o međuinstitucionalnom konfliktu.

– I dalje stojimo iza toga da se za funkciju predsjednika EK-a izabere Frans Timmermans. On je za razliku od Webera uspio osigurati potporu Liberala i Zelenih. Međutim, na njegovu kandidaturu očito pozitivno reagira jedan dio Europske pučke stranke, dodaje.

HRTi – gledajte više na hrti.hrt.hr
Hrvatska radiotelevizija www.hrt.hr
FB: @HRTnovimediji