Američki predsjednik Donald Trump u sve je većim problemima. Demokrati se trude stegnuti obruč oko njegova mandata i napokon ostvariti ono što su već nekoliko puta pokušali – njegov opoziv. Posljednji pokušaj vezan je uz Trumpov razgovor s novoizabranim ukrajinskim predsjednikom Zelinskim. Može li Trump mirno prespavati i ove napade demokrata ili bi se trebao zabrinuti?

Đuro Njavro, dekan Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta, kazao je u HRT-ovoj emisiji “Otvoreno” da je prema njegovom mišljenju 80% vjerojatnost da će aktualni američki predsjednik Donald Trump dobiti drugi mandat. Smatra da je među demokratima najozbiljniji kandidat bio Joe Biden, ali da bi otvaranjem procesa smjenjivanja Trumpa, možda najveću štetu mogao imati upravo Biden.

Kovačević: Pokušaj zloporabe položaja radi diskvalifikacije političkog suparnika

Vanjskopolitički komentator Božo Kovačević izjavio je da je Trump u problemima i da će to utjecati na njegovu popularnost te da je mala vjerojatnost da će on biti opozvan. “Republikanci nemaju alternativu. Nemaju drugog kandidata. Mislim da će oni iskoristiti činjenicu da kontroliraju Senat”.

I Kovačević tvrdi da Biden ne može pobijediti Trumpa. Slaže se s već izrečenim mišljenjem da je najizglednija kolateralna žrtva procesa smjenjivanja Trumpa, zapravo Joe Biden. Potom je objasnio zašto cijeli slučaj smatra pokušajem zloporabe položaja radi diskvalifikacije političkog suparnika.

Letica: Šanse za opoziv Trumpa su 0%

Sociolog Slaven Letica smatra da je američko društvo duboko podijeljeno – svjetonazorski i stranački. Slaže se da su šanse za Trumpov opoziv gotovo 0%. Navodi da je procedura za to komplicirana i da “teče kroz osam koraka, od kojih su četiri u Predstavničkom domu” te je objasnio detalje. Dodaje da je Trump dobar komunikator, da bi on svoje birače mogao mobilizirati i da je zapravo u razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim branio američke nacionalne interese.

Vinković: Objava razgovora s predsjednikom druge države – opasan presedan

Vanjskopolitički komentator HRT-a Tihomir Vinković kazao je da je sve ovo opasno za američku nacionalnu sigurnost jer se objavljuju izjave, razgovori predsjednika s predsjednikom druge države.

– To je ugroza američke nacionalne sigurnosti i opasan presedan. S druge strane, Biden je u Ukrajinu došao 2014. godine raditi za najveću kompaniju koja se bavi distribucijom plina. To je bilo u vrijeme kada je padala jedna vlast koja je bila naklonjena Rusima, dodaje.

Istaknuo je da se zapravo radi o tome da je američka nacionalna sigurnost ugrožena. Smatra i da se miješaju termini. Pojašnjava da je zviždač netko tko radi u nekim drugim službama, a ne u obavještajnim. “Ovaj čovjek tvrdi, barem prema onome što je javno, da je on od nekog čuo da je Trump to rekao. No Trump može jednostavno reći – ja sam samo čuo da je Joe Biden spriječio istragu protiv svog sina”.

HRTi – gledajte više na hrti.hrt.hr
Hrvatska radiotelevizija www.hrt.hr
FB: @HRTnovimediji