Marija Pejčinović Burić idućih pet godina obnašat će dužnost glavne tajnice Vijeća Europe. Što taj diplomatski uspjeh znači za Hrvatsku? Koliko smo uspješni u ostvarivanju svojih vanjskopolitičkih ciljeva? Mogu li hrvatski političari pretendirati na još koju uglednu funkciju u Europskoj uniji?

Gosti emisije HRT-a Otvoreno urednice i voditeljice Zrinke Grancarić bili su predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, potpredsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku (SDP) Joško Klisović, vanjski član saborskog Odbora za vanjsku politiku prof. dr. sc. Goran Bandov, vanjskopolitički komentator HRT-a Tihomir Vinković i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić.

Bušić je rekla kako je pobjeda Marije Pejčinović Burić u utrci za glavnu tajnicu Vijeća Europe velebna pobjeda.

– Pobjeda puno znači ne samo za nju nego i za Hrvatsku i hrvatsku Vladu. To je veliki uspjeh za hrvatsku diplomaciju. Svi su se iznenadili kako je pobijedila tako velikom razlikom, rekla je.

Vinković je podsjetio kako je naša diplomacija imala strahovito težak posao kad smo pokušali ući u Vijeće Europe 1996. godine.

– U međuvremenu smo došli na to da predsjedamo odnosno Marija Pejčinović Burić. Posao je ogroman, ali radi se o tome da političke grupacije u cijeloj Europi djeluju u tome. Pučka stranka, kojoj pripada i HDZ, zauzela se za Mariju Pejčinović Burić javnim pismom njihovog čelnika i posao je odrađen jako dobro, smatra Vinković.

Klisović je rekao kako je svako imenovanje hrvatskog državljanina na neku međunarodnu funkciju jako važno za našu zemlju.

– To je način da se profilirate u međunarodnim odnosima. To je jako korisna činjenica za Hrvatsku koju treba iskoristiti. U svim svojim javnim nastupima uvijek sam se zalagao da na političkoj sceni postignemo konsenzus oko svakog hrvatskog državljanina koji se pokušava natjecati za neku međunarodnu funkciju jer je to u interesu naše zemlje. No nismo uvijek imali takav konsenzus, i to je loše. Ako bi to bilo prekretnica u tom smislu, a vidimo da Nikola Grmoja nema takvo mišljenje, onda bismo napravili jedno veliko sazrijevanje u hrvatskoj vanjskoj politici da stanemo kao jedan iza onoga koji pokušava doći do nekog međunarodnog mjesta. To je uvijek u korist svoje zemlje, to je uvijek dodatno snaženje međunarodnog položaja Hrvatske, uvjeren je Klisović.

HRTi – gledajte više na hrti.hrt.hr
Hrvatska radiotelevizija www.hrt.hr
FB: @HRTnovimediji