Nakon ostavke Lovre Kuščevića premijer je najavio rekonstrukciju Vlade. Što to znači? Koji su ministri na izlasku iz Banskih dvora? Kakvi su odnosi unutar vladajuće koalicije?

O ovoj se temi govorilo u emisiji Otvoreno HTV-a, urednika Mislava Togonala.

Gostovali su:

Željko Reiner – potpredsjednik Hrvatskog sabora (HDZ)
Arsen Bauk – predsjednik Kluba zastupnika SDP-a
Matija Posavec – predsjednik Središnjeg odbora HNS-a
Branko Hrg – predsjednik Kluba zastupnika HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a

Premijer najavljuje rekonstrukciju Vlade. Što se može očekivati?

– U petak ćemo vjerojatno novog ministra ili ministricu uprave, a onda će premijer odlučiti koliko, na koji način i kada je najbolje vrijeme za napraviti osvježenje Vlade. Često je to tako da se u drugoj polovici mandata radi određeno osvježenje kako bi se nastavio onaj polet i zamah koji ova Vlada ima te kako bi se dovršile reforme koje su započete te kako bi se napravile još neke reforme. Postoji cijeli slijed uspjeha Vlade, ali brojke su vrlo jasne. Dug se značajno smanjio, povećala se zaposlenost, plaće, malo se povećala i mirovina. To su sve rezultati, rekao je Željko Reiner.

Govorka se o pet promjena. Prazno je mjesto ministra uprave, a otići će i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić koja ide u Vijeće Europe. Reiner navodi da se broj ministarstava sada neće smanjivati, “ali je to moguće nakon pobjede na izborima 2020. godine”. Najavljuje i izvanrednu saborsku sjednicu.

– Ovakav veliki zahvat rekonstrukcije, najvjerojatnije da će se dogoditi do 5. kolovoza.

Matiju Posavca iz HNS-a voditelj je pitao je li on “kamen spoticanja” te je li kada je čuo da Kuščević odlazi, odlučio napraviti performans te napustiti vladajuću koaliciju.

– Afera Kuščević započela je prvoga vikenda u svibnju, a nakon toga su mediji osam tjedana pisali o njegovim aferama. Mi smo na kraju lipnja rekli “e sad je stvarno dosta” te smo izrekli taj svoj stav u Svetom Martinu na Muri. Konačno treba postaviti granice morala i etike u hrvatskoj politici.

HRTi – gledajte više na hrti.hrt.hr
Hrvatska radiotelevizija www.hrt.hr
FB: @HRTnovimediji