Oveći arsenal oružja, uključujući raketni bacač tzv. zolju, 10 pištolja, 20-ak pušaka i oko 9 tisuća metaka, pronašla je policija u kući 81-godišnjeg muškarca na području Bjelovara, izvijestila je Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska.

Osamdesetjednogodišnjaka je zbog uznemiravanja i nametljivog ponašanja tijekom proteklog tjedna prijavila 40-godišnja susjeda, koju je godinu dana nazivao na telefon, a 7. kolovoza ove godine zatekla ga je kako pokušava nasilno otvoriti ulazna vrata njezine kuće.

Uoči pretrage kuće, policijski službenici 81-godišnjaka su upozorili da preda ilegalno oružje, ako ga posjeduje. On je tada predao samo pet mobilnih telefona sa SIM karticama, no ne i oružje.

– Budući da je 40-godišnja žena u prijavi navela kako ima saznanja da 81-godišnjak posjeduje vatreno oružje, počeli smo s pretragom kuće i ostalih prostorija koje koristi – rekao je na konferenciji za novinare načelnik PU bjelovarsko-bilogorske Jakub Bukvić.

Pretraga obiteljske kuće i drugih prostorija 81-godišnjaka je potrajala dulje vrijeme, a policija je, zbog skrivenih prostorija koje osumnjičeni muškarac nije sam želio otvoriti, morala angažirati i bravara. Pronađen je ručni bacač raketa M-80 tzv. zolja, čak 15 ručnih bombi, 10 pištolja, dvadesetak pušaka i automatskih pušaka i oko 9000 metaka.

– Prilikom pretrage doma 81-godišnjem osumnjičeniku je pozlilo te je hospitaliziran i od tada se nalazi u bolnici, tako da s njim još nismo uspjeli obaviti obavijesni razgovor i ispitati ga. Sve oružje bilo je jako dobro skriveno. Protiv 81-godišnjeg muškarca su podnesene kaznene prijave zbog nametljivog ponašanja, narušavanja nepovredivosti tuđeg doma i nezakonitog držanja oružja – rekao je pomoćnik načelnika Policijske postaje Bjelovar za krim policiju Alen Ljuna.

Policija podsjeća građane da u skladu sa Zakonom o nabavi i posjedovanju oružja mogu dobrovoljno policiji predati i zabranjeno i dopušteno oružje koje imaju u posjedu bez odobrenja. Protiv građana koji prijave oružje policiji radi predaje neće se pokretat ni prekršajni ni kazneni postupak, odnosno neće snositi nikakve sankcije. Dobrovoljna predaja odnosi se na sve vrste oružja i za nju nema vremenskog ograničenja.

HRTi – gledajte više na hrti.hrt.hr
Hrvatska radiotelevizija www.hrt.hr
FB: @HRTnovimediji