Arhitekti upozoravaju: planovi za tzv. zagrebački Manhattan nestručni su i na rubu zakona. Milan Bandić ne odustaje, nakon izmjena GUP će uskoro ponovno staviti pred vijećnike.

O kakvom je projektu riječ, tko su investitori, zašto je Ministarstvo graditeljstva zaustavilo donošenje zagrebačkog GUP-a, govorilo se u emisiji Otvoreno.

Gosti:

Ivica Rovis, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba
Ivan Kujundžić, zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini (HDZ)
Ivan Križić, Društvo arhitekata Zagreb
Anka Mrak Taritaš, zastupnica u Gradskoj skupštini i predsjednica GLAS-a

– Dobra je vijest da je GUP povučen. Moći ćemo detaljno sagledati sa stručne razine što sve ima u tim izmjenama GUP-a. Vidjet ćemo, osim područja Velesajma i Hipodroma te nacionalnog stadiona, što se još mijenja, smatra Ivan Križić, iz Društva arhitekata Zagreba.

– GUP je plan koji govori kako će se Zagreb razvijati. Tri puta je mijenjan prostorni plan od 2014. godine. Ministarstvo je reklo da procedura nije napravljena kako treba, a to su govorile i strukovne organizacije. Sada se mora ponoviti javna rasprava, a to je i smisao, da građani znaju o čemu se radi, kaže čelnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš.

Promjena namjene nije jedan od taksativno navedenih razloga zašto bi trebalo ponavljati javnu raspravu, kaže Ivica Rovis, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba.
– No mi smo legalisti, ponovit ćemo javnu raspravu jer to Ministarstvo ima, prilikom davanja suglasnosti, pravo tražiti.
Ivan Kujundžić iz HDZ-a, strankom koja surađuje s Milanom Bandićem u gradu Zagrebu, suprotstavio se ovakvom obliku GUP-a.
– Stručna javnost je poslala snažnu poruku da se to pokuša odgoditi, a potom je uslijedila i odluka Ministarstva. Ovdje se previše pompe diglo oko samoga Velesajma. Učinimo taj Novi Zagreb jednim pulsirajućim mjestom, imamo i Muzej suvremene umjetnosti pa bi dobili jednu policentričnu sredinu. Tamo da dođe neki veliki neboder, to se ne bi moglo napuniti.

HRTi – gledajte više na hrti.hrt.hr
Hrvatska radiotelevizija www.hrt.hr
FB: @HRTnovimediji