Industrija videoigara u Hrvatskoj okreće više od 400 milijuna kuna. U svijetu je odavno pretekla filmsku i glazbenu zajedno. Navodno je upravo u tome ne-tako-daleka budućnost Novske, grada tradicionalno okrenutog šumi, drvnoj industriji i poljoprivred, još progonjenog ratnim sjećanjima i iseljavanjem.

Dosad je iz europskih izvora povučeno 25 milijuna kuna da bi se uhodao gamerski poduzetnički inkubator nazvan PISMO, a lokalna građevinska firma Big Boys uredila još jednu zgradu. San novljanskih vlasti tek je u prvoj fazi. Ono što bi u Novskoj trebalo uslijediti, ostavlja bez daha.

– Gradit ćemo gamerski kampus sa školom i esport arenom. Očekujemo i sudjelovanje Vlade, da nas podrži kao strateški projekt, kao što je učinila s Pelješkim mostom”, kaže nam Marin Piletić, gradonačelnik Novske.

Tvrdi da ima jamstva da će država stati iza njih, a županija već jest. Neizbježno je pitanje hoće li to biti baš najpametnije uložena golema količina javnog novca. On sliježe ramenima i kaže da će pokušati…